top of page
Yazarın fotoğrafıEzgi Köse

Avukatın Azli ve Vekalet Ücreti

Avukat , müvekkili ile arasındaki sözleşmeye göre muaccel olan veya sözleşme yok ise kesinleşen işlerden dolayı vekalet ücreti talep edilebilir.


Avukat, aksine sözleşme yoksa, işi sonuna kadar takip edip sonuçlandırmadan ücretini talep edemez. Avukat tarafından muaccel olmayan bir ücretin istenmesinin taraflar arasındaki güveni zedeleyeceğinden azil haklıdır.


Ancak sözleşmede taraflar dava bitmese de ücrete hak kazanacağını belirtmiş ise, avukat ücrete hak kazanır. Avukat haksız yere azledilirse de o zamana kadar yaptığı işlemlerden dolayı avukatlık ücretine hak kazanır.


“akdi ücretin muaccel olup olmadığı taraflar arasındaki avukatlık ücret sözleşmesinde hüküm bulunuyorsa bu hükme göre, bulunmuyorsa AAÜT 171/1 maddesi gereği işin bitiminde ücretin istenebileceği nazara alınarak işin bitip bitmediğini belirlenmeli, yapılacak bu belirlemeye göre azil haklı bulunursa ve azil tarihinde ücret talep edilen dosya kesinleşmedi ise Avukatın ücrete hak kazanamayacağı kabul edilmeli, akdi ücretin #muaccel olması halinde azil haksız olacağından dosya hangi aşamada olursa olsun #haksızazil halinde kesinleşmemiş işlerden de karşı yan ücreti istenebileceği dikkate alınarak karar verilmelidir.” #YARGITAY 13. HUKUK DAİRESİ E. 2017/1621 K. 2020/4347 T. 8.6.2020



73 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page