top of page
Yazarın fotoğrafıEzgi Köse

Deprem Sonrası Hukuki Haklar

Deprem felaketinden sonra ortaya çıkabilecek farklı hukuki konular neler olabilir, kimler sorumlu tutulabilir?

  • Mal sahibi binanın kolonlarını kesmesi halinde, TBK 69. madde gereğince kusursuz sorumludur.

  • Müteahhit yapılar eser sözleşmesinden kaynaklı kiracıya, mal sahibine karşı haksız fiil sorumluluğu bulunur. (TBK 49) Yüklenici; sadakat ve özenle işi yapmak zorundadır. İş sahibinin yanlış talimatı olsa dahi sorumluluktan kurtulamaz. Fen ve tekniğe uygun yapılmış ise sorumluluktan kurtulabilir.

  • Denetleme yapmayan belediye tüzel kişiliği ve yapı denetim kuruluşları da zararlardan müteselsilen sorumlu tutulabilir.

  • Devletin gecikmesi, hizmet kusuru nedeniyle sorumluluğunu doğurabilir.

  1. Mal varlığı zararlar talepleri: Depremler, binalar , araçlar, ürünler ve diğer yapılar üzerinde önemli hasara neden olabilir, bu da mali zarar taleplerine yol açabilir. Mülk sahipleri, zararın sorumlusu olan sigorta şirketlerinden, devlet kurumlarından veya ilgili diğer taraflardan tazminat talep edebilirler. Haksız fiil sorumluluğu; kusursuz sorumluluk bina veya yapı eser sahipleri, intifa hakkı sahipleri.

  2. Sorumluluk talepleri: Bazı durumlarda, deprem sonucu birisi yaralanırsa veya ölürse sorumluluk talepleri ortaya çıkabilir. Sorumluluk talepleri, yaralanma veya ölüme katkıda bulunan mülk sahipleri, devlet kurumları veya ilgili diğer taraflar aleyhinde açılabilir. (Ölüm veya yaralanma) Maddi zarar, manevi zarar, destekten yoksun kalma tazminatı talep edilebilir.

  3. Sözleşmeden kaynaklı anlaşmazlıklar: Depremler işletme faaliyetlerini bozabilir ve sözleşmeden kaynaklı uyuşmazlıklara yol açabilir. Örneğin, bir müteahhit, deprem hasarı nedeniyle projeyi zamanında tamamlayamazsa, mülk sahibi sözleşme ihlali nedeniyle tazminat talep edebilir. Satış sözleşmesine dayalı ayıba karşı sorumluluk.

  4. Sigorta uyuşmazlıkları: Özellikle sigortanın kapsamı veya ödenecek tazminat miktarı konusunda bir anlaşmazlık olması halinde sigorta uyuşmazlıkları mahkemelere taşınabilecektir.

  5. Çevresel konular: Depremler, toprak kirliliği veya doğal kaynakların hasar görmesi gibi çevresel konulara neden olabilir. Enkazın temizliği, hasarın tazmin edilmesi gibi konularda sorumlulara karşı, çevre hukukuna dayalı tazminat talepleri doğabilir.

  6. İdari düzenlemeler: Deprem sonrasında, devlet kurumları gelecekteki felaketleri önlemek için bina kodları, acil durum müdahale planları veya diğer önlemler için yeni düzenlemeler veya gereksinimler getirebilir. Bu düzenlemelere uyum, mülk sahipleri ve işletmeler için hukuki konulara yol açabilir.

Özetle, deprem sonrası ortaya çıkabilecek hukuki konular karmaşık ve çeşitli olabilir. Hukuki uyuşmazlıklar; mali zarar talepleri, sorumluluk talepleri, sözleşme anlaşmazlıkları, sigorta anlaşmazlıkları, çevre hukuku veya idari konuları içerebilir. Bu zorlukları aşmak ve hak ve çıkarlarınızı korumak için hukuki yardım alınması önemlidir.

77 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page