top of page
Yazarın fotoğrafıEzgi Köse

Performansa Göre İş Sözleşmesinin Feshi

Güncelleme tarihi: 12 Mar 2021


Performans, en basit haliyle verimliliğin ölçülmesi olarak tanımlanmaktadır. İşçinin iş sürecinde harcadığı ve işin üretimine kattığı emeğin kalitesi ve düzeyi, işçinin performansını oluşturmaktadır. İşçinin mesleki yetersizliği nedeniyle fesih işleminin mahkemece kabul edilmesi için objektif ölçütlerin önceden belirlenmesi ve işçiye tebliğ edilmesi zorunludur. [YARGITAY 9. HD E. 2015/29057 K. 2016/9446 T. 14.4.2016]


Ayrıca işçinin performansının ne şekilde düşük olduğu, daha sonraki süreçte kendisinden neler beklendiği, hedeflerin neler olduğu açıklanarak ihtar edilmelidir.

Performans ve verimlilik standartları iş yerine özgü olmalıdır. Objektiflik ölçütü o iş yerinde aynı işi yapanların aynı kurallara bağlı olması şeklinde uygulanmalıdır. Performans ve verimlilik standartları gerçekçi ve makul olmalıdır. Performans ve verimlilik sonuçlarına dayalı geçerli bir nedenin varlığı için, işçi süreklilik gösteren düşük veya düşme eğilimli sonuçlar sergiliyor olmalıdır. Koşullara göre değişen, süreklilik göstermeyen sonuçlar geçerli nedenle fesih için yeterli kabul edilmeyebilir. Ayrıca performans ve verimliliğin yükseltilmesine dönük hedeflere ulaşılamaması tek başına geçerli neden olmamalıdır. Yargıtay örneğin performans düşüklüğünü düzeltmesi için işçiye verilen 2 aylık sürenin yeterli bir süre olarak kabul edilemeyeceğini ifade etmektedir.


Performans düşüklüğünün ispat yükümlülüğü işveren üzerindedir. Belirtmek gerekir ki mahkemeler performansa dayalı fesih söz konusu olduğunda açılan işe iade davalarında ilk celsede dahi davanın kabulüne karar verebilmektedir.


13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page